وانیل نوعی ادویه و طعمدهنده است که از غلاف گیاهان سرده وانیل از خانواده گیاهی ثعلبیان بهدست میآید.
این گیاهان دارای پایهای رونده بوده و بومی جنگلهای مرطوب قاره آمریکا است.
دانههای این گیاه را پس از فرآوری تخمیر میکنند تا عطر مطبوع آنها بیرون بیاید و عموماً به صورت پودر یافت میشود
وانیل پس از زعفران، گرانقیمتترین ادویه است.
کاربرد وانیل :
وانیل در ایران عموماً برای شیرینی پزی، دسرها، پودینگها، به عنوان طعم دهنده قهوه و نیز در ساخت بستنی مورد استفاده قرار میگیرد.
شمعها و عودهایی هم که بوی وانیل دارند، به ایران وارد میشوند و علاقمندان خود را دارند.
عصاره وانیل ممکن است دارای شکر، شربت ذرت یا پروپیلن گلیکول نیز باشد.
وانیل دارای منابع پتاسیم ، سدیم ، منیزیم ، منگنز و کلسیم می باشد.
فواید و خواص وانیل :
از فواید وانیل میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- منبع آنتی اکسیدان ها
- خواص ضد التهابی
- سیستم هضم سالم را ترویج می کند
- بهداشت دندان را ارتقا می بخشد
- سلامت قلب را افزایش میدهد
- مشکلات تنفسی را درمان می کند
- تب را درمان می کند
- زخم را بهبود می بخشد
- مشکلات قاعدگی را درمان می کند
- خواص ضد سرطانی
- سطح کلسترول را پایین می آورد
- به کاهش وزن کمک میکند
- سرفه را درمان میکند
- حالت تهوع را درمان می کند
- آکنه را درمان می کند
و بسیاری از خواص دیگر
همانطور که در بالا با بسیاری از خواص وانیل آشنا شدیم این ادویه نیز دارای مضرراتی می باشد که از مهمترین آن میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- استفاده بیش از حد از وانیل می تواند منجر به عوارض جانبی مانند خارش پوست شود. افرادی که آن را به مقدار زیاد مصرف می کنند ممکن است دچار ناراحتی های معده شوند. افراد مبتلا به سندرم گیلبرت نباید وانیل مصرف کنند و یا در ابتدا باید با ارائه دهنده خدمات بهداشتی خود مشورت کنند
- حساسیت اصلی ترین عارضه ی وانیل است که این حساسیت در واقع حساسیت مربوط به مواد اسانسی وانیل نیست بلکه علت آن اگزالات کلسیم موجود در گیاه است .
- علایم وانیلی لیسم دیگر عارضه ی این گیاه است که علائمی مثل سردرد ، راش های پوستی و بدخوابی به همراه دارد.